Maj
07
2010

banken

Igår var vi hos banken för att diskutera vår ekonomi. Som jag skrev tidigare känns det alltid pirrigt. Nästan så att man skäms för hur lite pengar som finns på löne- och sparkonton samt att jag knappt har börjat pensionsspara.
Kvinnan var lite vimsig och jag hade flera frågetecken snurrandes i omloppsbana efter besöket. Fast lite fick vi klart för oss.

1. Istället för att betala av ett visst lån kunde vi betala av hälften av det och lägga resten på ett sparande.
2. Bytt pensionsfonder
3. Adoptionslånet skulle inte vara några problem att lösa

Det sjuka är att vi köpte vår lägenhet för 1 510 000 vilket blir 750 000 kr var i lån. Bankkvinnan sa att det i princip inte är några lån alls. 750 000 är inga pengar enligt henne. Hur kan man resonera så?
När vi sedan diskuterade ett större boende så kräver banken nu att 2 personer ska ha 12 000 kr över efter att alla fasta avgifter är betalda. Det är grundförutsättningen för att låna. För en enskild person är det 7000 kr som hon ska ha kvar. Känns inte det som rätt mycket pengar?
Visst klarar vi det men det är inte med någon supermarginal.
Förstår f-n inte hur människor har råd att köpa lägenheter/hus för flera miljoner?
Någon som kan förklara?

Piss vilket tråkigt inlägg

7 Responses to “banken”

 1. Jaha det var ju skit! Men kan ni visa att ni har 12000 över tillsammans som du sa att ni inte hade något problem med så är det ju biff! :) Det räcker väl med att ni visar upp att ni har det över liksom.. det är ju inga pengar som de kommer sno av er?!

  Kramkram

 2. Galet. Det finns väl knappt någon ”normal” arbetare som har 7000 kvar efter att alla räkningar är betalda. Om man snålar kanske. Men man ska ju leva också.

 3. Grattis på födelsedagen!

  Det är konstigt det där med hur folk ser på pengar. Jag är inte van vid att ha så mycket pengar, och vi hade det inte så fett när jag växte upp, så jag har respekt för pengar.

  Vi ska köpa en ny katt, en liten siames som flyttar hem till oss på torsdag, du kan tänka dig vad jag längtar!

  Det går bra med träningen! Jag har haft några avbrott den här terminen pga förkylningar, men nu går det riktigt bra faktiskt!

  Återigen, grattis! Hoppas du får en fin dag!

 4. Sv: Ja vi får hoppas att BECK är så spännande som dem säger! Det får vi veta i övermorrn! LÄNGTAR!! :)

  Hoppas du har en fin helg och STORT GRATTTIS PÅ FÖDELSEDAGEN!! :)
  Hur har dagen varit? Fått något fint?
  Kram

 5. Men 750 000 är kanske inte så mycket pengar ur ett bankperspektiv, det är väl ungefär vad man har i skulder efter att ha studerat, typ. Så ur deras perspektiv ses väl det som normalt. Sedan har säkert alla banker olika villkor och olika syn på hur folks ekonomi ska se ut. Så det kan löna sig att gå runt till olika banker och fråga runt.

 6. Sv: tack så mycket för kloka ord :)
  kram o godnatt!

 7. Jag förstår precis vad du menar!! Jag och min pojkvän sitter i samma sits… fast vi ska börja från början och hitta en lägenhet att flytta ihop i och vi vill inte köpa en liten tvåa utan känner att kravet är minst en trea… vi är inte så unga längre, vi har båda var sitt fullt utrustat hem och vi kommer få göra oss av med en del, men man vill ju ha en del kvar också, man har ju samlat på sig en del och då krävs det lite plats… och om man vill ha familj, vill man ju heller inte behöva flytta om ett år eller två igen… och vad kostar en trea idag, om man har lite krav på läge och bekvämlighet?? Jo skitmycket!! …rent ut sagt… vi börjar ge upp… vi vill inte att alla pengar ska gå till boende, vi vill göra andra saker med. Varför ska boendet vara så extremt dyrt idag? Vi ställer oss ofta den frågan du ställer: vem har råd egentligen? Är det bara vi som tycker det är helt sjukt att behöva lägga så mycket av sin lön på lån för en lägenhet? Inte just nu kanske när räntan är låg, men om den går upp till 4,5% där det är mer ”normalt”…? Det är frustrerande att känna att man inte ska kunna bo som man vill, bara för att man inte har pengarna… :-(

Leave a Reply

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu